Welke thermostaat heb ik nodig?

Het kiezen van de juiste thermostaat voor je cv-ketel is een cruciale stap om een comfortabel binnenklimaat te creëren. Met een overvloed aan opties op de markt is het belangrijk om enkele overwegingen in gedachten te houden bij het maken van je keuze.

Past de thermostaat op mijn verwarmingssysteem?

Niet alle thermostaten passen op elk type cv-ketel. Zorg ervoor dat de thermostaat die je kiest geschikt is voor jouw specifieke verwarmingssysteem. Hieronder staan de aansluittabellen van verschillende merken thermostaten om te zien of deze geschikt is voor uw verwarmingssysteem.

Welk type thermostaat past bij mij?

Een andere belangrijke overweging is het type regeling dat je wilt. Sommige thermostaten bieden programmeerbare functies waarmee je de temperatuur gedurende de dag kunt instellen op basis van je levensstijl. Sommige geavanceerde thermostaten kunnen zelfs worden bediend via smartphone-apps, zodat je de verwarming op afstand kunt regelen. Hieronder vind u de uitleg over de verschillende soorten thermostaten:

Kamerthermostaat

Wanneer we spreken over een kamerthermostaat, bedoelen we simpelweg de thermostaat die zich in de kamer bevindt. We gebruiken deze term specifiek om duidelijk te maken dat een kamerthermostaat niet hetzelfde is als een programmeerbare klokthermostaat. Met een kamerthermostaat verwijzen we over het algemeen naar een handmatig instelbare thermostaat, waarbij je zelf de gewenste temperatuur aanpast.

Bekijk onze kamerthermostaten

 

Klokthermostaat

Als je liever niet handmatig de gewenste temperatuur wilt regelen, is een klokthermostaat de beste keuze. Met een klokthermostaat programmeer je eenmaal de gewenste instellingen voor de week, waarna de thermostaat automatisch dit programma volgt. Binnen een klokthermostaat kun je zowel een week- als weekendprogramma instellen.

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stelt je in staat om de temperatuur op afstand te regelen en kan je cv-ketel aansturen. Dit afstandsbeheer is mogelijk doordat de thermostaat via WiFi communiceert en gebruikmaakt van een app om verbinding te maken met je cv-ketel. Door zijn zelflerende vermogen kan een slimme thermostaat je energieverbruik en dagelijkse routines herkennen, waardoor hij op een energiezuinige manier de verwarming regelt.

De bediening van de thermostaat

Tot slot is het design en de gebruiksvriendelijkheid van de thermostaat belangrijk. Een duidelijk display en eenvoudige bediening, met bijvoorbeeld een touch screen, maken het gemakkelijker om de gewenste temperatuur in te stellen en te controleren.